Nebezpečí z Vesmíru?

05.03.2009 11:08

 https://www.youtube.com/watch?v=_RKKgMDK7A4

  Je 2. března 2009, přibližně 63,5 tisíce kilometrů od naší země je hrozící nebezpečí.Letí okolo Země planetka 2009 DD45. Je to balvan o přibližné velikosti 30.metrů. Byl to jeden z dvaceti nejtěsnějších, dosud pozorovaných, průletů podobných těles kolem zeměkoule. 

    Planetka minula Zemi ve 14 hodin 44 minut středoevropského času. Přibližně ve dvojnásobku vzdálenosti ve které obíhají družice.

   Těleso bylo objeveno v australské observatoři Siding Spring nedaleko městečka Coonabarabran letos už 27. února. Výpočty ukázaly, že míří k naší Zemi.

   Co by se stalo, kdyby takováto planetka trefila Zemi? Podle zdrojů letěla rychlostí cca 25 km/s, po částečném zhoření v atmosféře a následným dopadem na zemi, kráter o velikosti 500m. Teď by byla otázka kam dopadne? Oceán? gigantická Tsunami. Obydlená část? Tisíce mrtvých.

Ťelesa do 20m nás nemusí teměř zajimat - velmi početna skupina
100 m ťeleso (padá v průměru jednou za sto let) - zničeni 10tis km2 a hůře
200 m ťeleso - (průměr jednou za deset tisíc let) - zemřou desitky milionu lidí, ale stale se da považovat za lokalní
2km (jednou za několik set tisíc let) se jedna o pravděpodobný konec lidstva
10 km - vyhynuti vetšiny živého druhu

Stále bereme na lehkou váhu nebezpečí z Vesmíru.. ale tyto nebezpečí jsou vzkutku reálná, nejsou to pouhé výpočty, teorie a procenta. Jednou to příjde! Jen doufejme, že se to dozvíme dostatečně včas a budeme na to technicky připraveni. Jinak bude vše kolem nás a to co jsme vytvořily zničeno. Příroda, umělecké směry, veškeré poznatky, hudba, obrazy, filozofické myšlenky, naše malé mraveniště jménem Země, život.

 

A-Průdek Obrazy