Nanotechnologie se stává skutečností

12.04.2009 21:31

 To, o čem snili zatím jen autoři scifi románů, už se stává skutečností. Lékaři už mají k dispozici miniaturního kolegu, doktora v pilulce. Vyvinuli jej vědci firmy Philips, která vynakládá na biomedicínský výzkum ročně na 800 milionů dolarů.

    Jde vlastně o chytrou pilulku, která je vedle léčivé látky doslova nabita elektronikou. Tato zdánlivě obyčejná tabletka dokáže doslova zázraky.

    Pacienti s rakovinou zažívacího traktu, tlustého střeva, nebo s Crohnovou chorobou, nebudou muset podstupovat drastickou léčbu chemoterapií, nebo chirurgický zákrok. Prostě spolknou chytrou pilulku, kterou lékař dálkově naviguje přímo k nádoru. Pilulka na něj namíří speciální trysky a přesnými dávkami léčivého preparátu nádor zlikviduje.  Odpadají tak veškeré nežádoucí účinky na okolní zdravé tkáně, které jsou průvodním jevem chemoterapie. Často také dochází k tomu, že se potřebné léky rozpustí v žaludku a to ještě před dosažením nemocné střevní tkáně.

     Aktuálně je kouzelná pilulka testována na zvířatech a k aplikaci na člověka má dojít již koncem tohoto roku.

     A z čeho se vlastně onen malý zázrak skládá? Jednu třetinu kapsle zabírá léčivá látka. Hned vedle je miniaturní kapalinové čerpadlo, které má za úkol vstřikovat pomocí pístu lék přímo do postižené tkáně. Kapsle dále obsahuje pH senzor, podle kterého určují lékaři její polohu. Různé části zažívacího traktu mají totiž rozdílnou kyselost. Nejdůležitějšími součástkami jsou miniaturní procesor, dávkující lék ve stanovených intervalech a vysílačka, napojená na počítač na stole lékaře. Ten může na dálku ovládat jednotlivé funkce pilulky. Zkrátka dokonalý zázrak.

 


A-Průdek Obrazy